Tuesday, 22 March 2016

Tips Menghadapi Cuaca Panas

Malaysia kini dilanda cuaca panas yang dijangka akan berterusan hingga ke tahun depan. Keadaan panas ini atau lebih dikenali sebagai El Nino amat membimbangkan. Terdapat beberapa risiko akibat peningkatan suhu terhadap tubuh badan kita seperti:


  • Dihidrasi
  • Heat Cramps di mana suhu yang panas dapat menyebabkan otot menjadi tegang
  • Heat Exhaustion di mana cuaca panas dapat menyebabkan keletihan. Tekanan darah akan menurun, sakit kepala, pengsan dan sebagainya
  • Heat stroke atau suhu badan naik sehingga mencecah 40 darjah celsius dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit

Kanak-kanak, warga emas, wanita mengandung dan pesakit jantung adalah golongan yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat komplikasi akibat peningkatan suhu yang melanda negara kita ini. Oleh itu, jangan ambil ringan akan gejala ini dan pastikan kita mengambil langkah yang betul bagi mengelakkan diri dari terkena penyakit akibat cuaca panas ini.

Berikut ada beberapa tips yang boleh dikongsi bersama di masa kita dilanda cuaca yang sangat panas:

  1. Perbanyakkan meminum air bagi mengelakkan diri dari dehidrasi. Jauhkan dari meminum air teh kerana ianya bersifat diuretik dan boleh membuatkan anda lebih kerap membuang air kecil.
  2. Berbanyakkan memakan buahan dan sayuran yang tinggi kadar airnya seperti blueberries, plum, nenas, tembikai, strawberry. 
  3. Gunakan pakaian yang ringgan atau yang boleh menyerap panas. Berwarna terang atau putih dan longgar. 
  4. Pakai produk sunblock yang boleh menghidari sinaran matahari.
  5. Kurangkan aktiviti di luar terutamanya pada waktu tengahari.


Tahukah anda IZUMIO adalah minuman yang terbaik untuk mengelakkan diri dari dehidrasi? Dengan meminum 1 paket IZUMIO anda dapat memperolehi khasiat 650liter air spring di Lourdes, France. IZUMIO adalah baik untuk anda dan dapat membantu membuang radikal bebas yang berada di dalam badan kita. 

Super Lutein pula kaya dengan pelbagai khasiat sayuran dan buah-buahan. Dengan hanya memakan 3 biji sehari, ianya serupa dengan memakan lebih dari 4 pinggan buah buahan dan sayuran. 

Jadi, dimusim panas ini, jangan lupa mengambil IZUMIO dan Super Lutein!

Yang berminat untuk membeli IZUMIO dan super Lutein, bolehlah menghubungi kami di izumiolife@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

No comments:

Post a Comment